رطوبت و نم فرش از عواملی است که علاوه بر بوی نا مطبوع، به مرور زمان باعث آسیب های جدی به فرش می شود. از جمله این آسیب ها می توان به بید زدگی یا سوسک فرش اشاره کرد. بید، نوعی حشره ی زرد رنگ بوده که درون فرش تخم گذاری کرده و لاروهای این حشره از پروتئین موجود در فرش تغذیه کرده و پس از مدتی تار و پود فرش را از بین می برند.
از دیگر آسیب های رطوبت، کپک فرش است که بسته به شدت آن می تواند یک خطر جدی برای سلامتی، به خصوص، برای کسانی که مستعد آلرژی هستند باشد.
همچنین نم یا رطوبت بر رنگ فرش اثر گذاشته و باعث پوسیدگی و از بین رفتن تار و پود فرش می شود. در زیر به بررسی انواع رطوبت فرش و راه های جلوگیری از آن می پردازیم.
رطوبت کف: یکی از عواملی که باعث نم گرفتگی فرش از قسمت زیرین می شود، رطوبت کف است. در این حالت باید حتما فرش را از سطح زمین جمع کرده تا زیر آن هوا بخورد و فرش را به صورت پشت و رو پهن کنیم تا خشک شود. بهتر است کف منزل را با مصالحی مانند موزاییک، سرامیک یا پارکت بپوشانیم تا شاهد نم دادن کف زمین به دلایل مختلف نباشیم. بسیاری از افراد نیز موکت یا تعدادی روزنامه زیر فرش پهن می کنند تا در صورت رطوبت، به فرش نم داده نشود. اگر رطوبت به حدی زیاد باشد که حتی با خشک کردن بوی نم آن از بین نرود، بهتر است فرش را به طور کامل شسته و خشک نمایید.
رطوبت دیوار: دیوارهای کناری حمام و دستشویی گاها موجب انتقال رطوبت و نم پس دادن از پایین دیوار می شوند. نم ناشی از آب به صورت لکه های زرد روی دیوار خود نمایی می کند. در این جور مواقع باید دیوارها را به خوبی عایق و کاشی کاری کرده و سقف با رنگ روغن پوشیده شود. نم دیوار، بعضی مواقع می تواند ناشی از نشتی لوله آب باشد که در این صورت باید لوله ها به طور کامل توسط استاد کار چک شوند.
رطوبت هوا و نم محیط: در مناطقی که رطوبت هوا زیاد است، مانند شمال کشور، معمولا فرش ها بوی نا و ماندگی می گیرند. برای حل این مشکل بهتر است جریان هوا را با باز گذاشتن در ها و پنجره ها زیاد کنیم و در روزهای آفتابی پرده ها را کنار زده تا آفتاب بر روی فرش ها بتابد. در فصل سرد هم می توانیم از سیستم های گرمایشی برای رفع رطوبت استفاده کنیم.
رطوبت ناشی از ریختن مایعات: هنگامی که فرش بر اثر ریختن آب یا مایعی خیس می شود، باید بلافاصله تا حد امکان مایع ریخته شده را از روی فرش جمع کنیم و به وسیله پارچه آبگیری کرده و در آخر به به کمک حرارت سشوار یا پنکه خشک کنیم. چون مرطوب ماندن فرش برای مدت طولانی باعث ایجاد بوی بد می شود.
فرش های دستباف چون از پشم و الیاف طبیعی بافته شده اند نسبت به فرش های ماشینی که نایلون و الیاف پلاستکی دارند، آسیب پذیرتر بوده و به مراقبت بیشتری در مقابل رطوبت نیاز دارند.
بهتراست فرش ها را به صورت دوره ای تمیز نگه داریم؛ مثلا حداقل هفته ایی یک بار جارو برقی کشیده و سالی یک بار به قالیشویی معتبر بسپاریم.نآن
همچنین بخوانید …
۵. رفوگری چیست؟
بدون دیدگاه