هر اطلاعاتی که در مورد کپی برداری از نقشه فرش لازم است بدانید
صنعت فرشبافی از گذشته تا به امروز به عنوان یکی از افتخارات ایران شناخته میشود. با اینحال تحریمها باعث شده تا این هنر مورد حملهی کپی برداری از نقشه فرش از کشورهایی مانند چین، هند و… قرار گیرد.این در حالی است که تنها منبع درآمد بسیاری بافندگان چیرهدست استانهای ایران از این راه است و هرگز نمیتوانند تصور کنند که کپیبرداری از هنرشان چه بر سر آینده و شغلشان خواهد آورد.
علت های کپی برداری از نقشه فرش
فرش دستباف ایران، یکی از کالاهایی است که در سطح جهانی شناخته میشود و فرشهای بافته شده کاشان، اصفهان، کرمان، مشهد و… از اصالت بالایی برخوردار هستند. این بارزترین دلیلی است تا کشورهای مختلف و بافندههای تازهکار برای رونق کارشان به کپی برداری از نقشه فرش ایرانی رو بیاورند. عدم رعایت قانون کپیرایت باعث میشود تا ضربه سنگینی به طراح اصلی که بیش از یکسال برای یک طرح زمان گذشته وارد شود.
همچنین بخوانید
نقشه فرشها به دو صورت کشیده میشود. یا توسط افراد ماهر نقشه کش و به صورت دستی نقشه کشیده میشود و یا طرح کلی به کامپیوتر داده شده و نقشه را از آن تحویل میگیرند …
از دیگر علتهای کپی برداری از نقوش و طرحهای فرش ایرانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش صادرات کشورهای دیگر
- افزایش فروش و تولید در بازارهای بینالمللی
- رکود اقتصادی بازار فرش ایران بهویژه در دوران تحریم
- عدم تأمین هزینههای لازم و حمایت برای بافندههای داخلی
- عدم مدیریت مطلوب در زمینهی طرح، نقشه و سبک در صنعت قالیبافی ایران
- افزایش تقاضای جهانی برای فرش دستباف ایران
کشورهایی کپی کننده از نقشه فرش ایرانی
امروزه کپی برداری از نقشه فرش ایرانی فراتر از چین رفته و کشورهایی رقیبی مانند هند و پاکستان برای یافتن جایگاه قوی در میان تقاضاکنندگان از طرح و نقشه ایرانی استفاده میکنند. این کپیبرداری در سالهای اخیر باعث شده تا سهم صادرات فرش ایران از ۴۰ درصد به ۵ درصد کاهش یابد.
این در حالی است که کپی برداری تنها محدود به کشورهای خارجی نمیشود و تولیدکنندگان داخلی نیز بهدلیل عدم نبود کپیرایت این کار را انجام میدهند. عمدتاً تولیدکنندگان داخلی نقشه فرشهای دستباف اصیل مانند کاشان، تبریز، یزد و… را با استفاده از نرمافزارهای کامپیوتری کپی و از آن برای تولید فرشهای ماشینی استفاده میکنند. در نتیجه طرح فرش ماشینی دقیقاً با طرح دستباف یکسان است و خریدار برای خرید آن قیمتی بسیار پایینتر نیز پرداخت میکند.
راه های جلوگیری از کپی برداری از نقشه فرش
واقعیت این است که حمایت از بافندگان و کارخانههای تولید فرش در دوران پساتحریم کلید موفقیت و جلوگیری از کپی برداری از نقشه فرش ایرانی است. این در حالی است که معافیت مالی تجار و فروشندگان فرش راه دیگری است تا فرش ایرانی بتواند با قدرت بیشتر در جایگاه خود در دنیا قرار گیرد. همچنین ارائه تسهیلات بانکی از دیگر راهکارهایی است تا بافندگان با تأمین سرمایه بتوانند، جوابگوی تقاضای بازار جهانی باشند. واقعیت این است که رشد و شتاب گرفتن تولید صادرات فرش ایرانی اصلیترین روش برای جلوگیری از کپی برداری از نقشه فرش است که قطعاً با حمایت دولت، به ثمر خواهد نشست.
وقت بخیر
استفاده کردم